Kenőanyagok

A kenőanyag az egymáson elmozduló felületek közvetlen érintkezését gátló kenéshez, vagyis a súrlódás és a kopás csökkentése érdekében alkalmazott anyagok gyűjtőneve.

Fontos szerepet játszik a szerelésben és az építőiparban is.

A kenőolajok folyékony anyagok, amelyeket például gépek, motorok, csapágyak, fogaskerekek kenésére alkalmaznak. A viszkozitásuk (folyékonyság) és a teljesítményszintük alapján választhatók ki a megfelelő típusok.

A kenőzsírok vastagabb, szilárdabb állagú kenőanyagok. Csapágyak, csavarok, fogaskerekek, zsanérok, szelepek és egyéb mechanikus alkatrészek kenésére használják. A kenőzsírok jobban tapadnak a felületeken és hosszabb ideig tartják hatékonyságukat.

Az ásványi olajok kőolaj származékokból készülnek. Jó kémiai ellenállósággal rendelkeznek, de kevésbé jó a tapadóképességük.

A növényi olajokat magvakból, termésekből sajtolással nyerik. Jobb tapadóképességűek, de könnyen oxidálódnak.

Az állati eredetű kenőanyagok húsipari melléktermékekből, állati zsiradékokból állítják elő. Ezek hőkezeléssel és sajtolással készülnek.

Fontos tulajdonságuk egyike a viszkozitás: az anyagok belsejében az anyag részecskéi között az alakváltozással szemben ható belső súrlódást viszkozitásnak nevezzük.

Fontos a kenőképesség: A kenőanyag összetett tulajdonsága, hogy a különböző változó körülményeknek milyen mértékben képes megfelelni.

Összességében a megfelelő kenőanyag kiválasztása és használata hozzájárul a gépek és alkatrészek hosszabb élettartamához és hatékony működéséhez.

4 db termék
Szűrés

Ár (HUF)

0 - 16 515

Gyártó

Súly

Kivitel